امشب تلویزیون صدای آمریکا (VOA) در برنامه «افق نو» و با اجرای آقای علی جوانمردی به مسئله داعش و فروش آثار عتیقه پرداخت. خلاصه نظرم که در آن گفتگو جویا شدند، چنین بود که در این زمینه اخبار و ادعاهای بسیاری در رسانههای بسیارتری منتشر شده است، اما اکثر اینگونه اخبار و گزارشها توسط شبکههای دلالی اشیای تقلبی شبهباستانی و به منظور فضاسازیهای تبلیغاتی و رونق بازار و جلب مشتری ساخته میشوند و بصورت رپرتاژ آگهی منتشر میگردند.
عموم آثاری که همراه با عکس و فیلم به داعش منتسب میشوند، آثار تقلبیای هستند که نه ارتباطی با داعش دارند و نه هرگز از عراق یا سوریه خارج شدهاند، بلکه از اساس در کشورهای دیگر ساخته شده و برای هویتتراشی و کسب اصالت کاذب به عنوان اشیای خارج شده از عراق و شامات معرفی میگردند.
در اینگونه اخبار، در باره هویت خریداران اروپایی و آمریکایی که نیمه دوم این تجارت ممنوعه و غیرقانونی و ناقض قوانین کشوری و بینالمللی هستند، صحبتی نمیشود و پرسشی مطرح نمیگردد؛ بلکه با هجوم گسترده تبلیغاتی، تمام نگاهها را فقط متوجه فروشنده میکنند.
اما از طرف دیگر و در ادعایی تناقضآمیز، از تخریب آثار باستانی توسط داعشیان نیز صحبت میشود. قبلاً و در اسفند 1393 نیز فیلم کوتاهی در رسانهها منتشر شده بود که عدهای با پتک در حال تحریب مجسمههای موزه موصل و تخریب آنها بودند. آنچه در آن فیلمها دیده میشد، مجسمههایی بدلی از جنس گچ و رزین بودند و نه مجسمههای اصیل باستانی.
پرسش اینجاست که چگونه ممکن است کسانی که در حال تجارت آثار باستانی هستند، در حال تخریب آن آثار نیز باشند؟
بطور خلاصه، مسئله داعش و فروش آثار باستانی دارای پیچیدگیها، ابهامها و خبرسازیهای فراوان و غیرقابل اعتماد است.
این گفتگوی نیمساعته را در «تجارت غیرقانونی آثار باستانی عراق و سوریه در ترکیه» و خلاصهای از آنرا در «سکوت در باره خریداران آثار» ببینید و بشنوید.