به تازگی اخبار فراوانی از دو برادر دوقلوی ایتالیایی که بازماندههای ارتش کمبوجیه در مصر را کشف کردهاند، منتشر شده است (برای نمونه بنگرید به Discovery و About). در برخی گزارشهای فارسی از همین خبر، چنان روی دوقلو بودن این دو برادر تأکید و اصرار شده که گویی اگر آنان دوقلو نبودند، ارتش کمبوجیه کشف نمیشد.
در چند سال اخیر این سومین بار است که کسانی مدعی کشف ارتش کمبوجیه در مصر و یا در لیبی میشوند.
ساختار این خبر- همچون نمونههای پیشین- بسیار عامیانه و اکتشافاتی «ژول ورن» گونه و مناسب نشریات جنجالمآب است که به دنبال مخاطب بیشتر و جلبتوجه هستند. تا آنجا که موضوع را دنبال کردم، هیچ گزارش علمی یا دستکم گزارش مقدماتی که متکی به شواهد باستانشناختی، نقشهها و عکسهای مستند باشد، پیدا نکردم. چند عکس بیربط با موضوع و ساختگی نیز در پیشانی اخبار آمده بود که سخت سوءظن برانگیز مینمود. چنین خبری را فعلاً به صرف همین گزارشها نمیتوان باور داشت؛ مگر آنکه گزارشهای علمیتر و معتبرتری از آن نشر یابد.
بازگوییِ روند مطالعات و سیر منطقی آن، و نیز نام مکانهایی که در این خبر آمده است، همگی با یکدیگر متناقض و بیارتباط هستند. برای مثال شهر و واحهٔ سیوَه (به اشتباه: سیوا) در شمالغربی مصر و نزدیکی مرز لیبی، شهر سُلوم در شمال مصر و در ساحل دریای مدیترانه، شهر و واحهٔ الخَرجَه (خَرجَه/ خرِگه) در مصر مرکزی، و معبد بزرگ آمون در کَرنَک، در جنوب شرقی مصر و شمال سد آسوان است. (البته معبد کوچک دیگری برای خدای آمون در سیوه وجود داشته است).
ما ایرانیان نیز که گاهی در برابر خارجیان احساس ضعف میکنیم و تصور میکنیم هر چه در نشریات فرنگی گفته شود، وحی منزل و بلاتردید است و جایی برای بحث و بررسی نمیگذارد؛ همچون همیشه به سرعت ذوقزده و احساساتی شدیم و بدون احساس نیاز به کسب اطلاعات بیشتر از منابع موثق علمی، آنرا خبر اول روزنامهها و نشریات کردیم (برای نمونه بنگرید به صفحه اول روزنامه ایران مورخه ۲۸ آبان ۱۳۸۸ که کمبود منابع مصور و مستند خود را با تصاویری از تختجمشید تکمیل کرده و بدون ذکر هیچ منبع و مأخذی از به اثبات رسیدن این ادعا سخن میراند.)
البته بدیهی است که در کنار اهداف معلوم و نامعلومِ سازندگان این قصههای ماجراجویانه و اکتشافی، نشریات و مخاطبان آنها نیز به اخبار مهیج نیاز دارند. اولی برای کسب مخاطب و دومی برای نیازهای تخدیری و کسب هیجان. بر هر دو گروه بالا به نسبت نامه رئیس سازمان میراث فرهنگی به رئیس دولت مبنی بر پیشنهاد پیگیری و انجام کاوشهای باستانشناسی در مصر، خرده کمتری وارد است. جا داشت که ایشان با صبوری و مشورت و بررسی بیشتر به این زودی در دام خبرسازان نمیافتاد. چرا که بعید نیست در آیندهٔ نزدیک و پس از برملاشدن قصهبافیها، کل دستگاه باستانشناسی و میراث فرهنگی ما به خاطر چنین واکنش ناشیانهای مورد تمسخر جهانیان قرار گیرد.
بنده از مناسبات دیپلماتیک چیزی سر در نمیآورم و نمیدانم که فیالمثل چگونه میتوان در کشوری که با آن در قطع رابطه کامل هستیم، دست به عملیات کاوش زد؛ اما همین قدر میدانم که دستگاه باستانشناسی مصر به نحو چشمگیری در منطقه پیشرفته و روزآمد است. بسیاری از دانشگاهها و انستیتوهای باستانشناسی جهان در آنجا فعال هستند و دفتر و دستک، و کارگاه و آزمایشگاه دارند. بعید میدانم آنان نیازی به توان باستانشناسی کشوری داشته باشند که ابزار و امکاناتی بیش از بیل و ماله و کمچه ندارد.
پیشنهاد میکنم که اگر دولتیان بجای توجه و رسیدگی به آثار باستانی و بازماندههای تاریخی کهن در ایران (یعنی جایی که وظیفه و مسئولیت دارند)، میل دارند به سراغ سرزمینهای دیگر بروند (یعنی جایی که وظیفه و مسئولیتی در آن ندارند)، سه سوژهٔ مناسبتر و دندانگیرتر برای این کار سراغ دارم:
۱- در معبد هبس (هِـبِـس) در خرجه و نیز در معبد آمون در کَرنَک، چندین سنگنگاره و کتیبه از داریوش یکم وجود دارد. او نام خود را به خطهای هیروگلیف مصری و فارسی باستان در زیر پیکره خود نوشته و خود را «فرزند آمون» خوانده است. دریغ است که این آثار ارزنده اینچنین مهجور و فراموش شده بمانند و کمتر کسی در باره آن آگاهی داشته باشد و عکسی از آن دیده باشد و بداند که آیا در صحت و سلامت هستند یا خیر.
۲- یافتههای باستانشناسان در کاوشهای محوطه باستانی «سرابیوم/ سرابهاوم» در جنوب شهر اسماعیلیه منجر به پیدایی کتیبهای از کمبوجیه شد که نشاندهنده احترام او در برابر خدای آپیس/ اُپیس بوده است. این سند نشان میدهد که گزارش هرودوت مبنی بر نافرمانی و بدرفتاری کمبوجیه با آپیس و رفتار ناشایست او با مردم مصر و باورهای دینی آنان نادرست بوده است. آیا پیگیری و شناختن و شناساندن این اثر بیهمتا به اندازهٔ پیگیری کشف ارتش کمبوجیه اهمیت ندارد؟
۳- اکنون هیچ اثری از آثار سنگنوشتههای پنجگانه داریوش بزرگ در سوئز به دیده نمیآید. کتیبههایی که فرماننامهٔ ساخت و نخستین بهرهبرداری از آبراه میان دریای سرخ و رود نیل هستند. در هیچیک از کتابها و وبسایتهایی که به آثار باستانی مصر پرداختهاند، هیچ عکسی و نشانیِ دقیقی از این کتیبهها که هر کدام دهها تن وزن داشتهاند، وجود ندارد. انگاری از ابتدا خواب و خیال بودهاند. آیا آنها ناپدید شدهاند، به آسمان رفتهاند، تخریب شدهاند، «گم» شدهاند، «آب» شدهاند، یا اصلاً از ابتدا وجود نداشتهاند؟ آیا بهتر نیست اگر علاقهمند به سرنوشت آثار ایرانی در مصر هستیم، در فکر سرنوشت این کتیبههای مهم داریوش در مصر هم باشیم؟
آنچنان که از برخی اظهارنظرهای منتجشده از خبر کشف ارتش کمبوجیه احساس میشود و در نظرهایی که در زیر همان صفحات نوشته شده، آمده است؛ به نظر میآید که بحثهای جنجالی و منتقدانهای نیز در راه است:
۱- به فرض درستی این خبر، پرسش اینجاست که ارتش تا دندان مسلحِ ایرانِ هخامنشی و کمبوجیه که ایرانیان آنان را منادیان صلح و حقوق بشر و مردمسالاری معرفی مینمایند، اگر در حال تجاوز به کشورهای دیگر نیستند، در بیابانهای آن سوی مصر در قاره آفریقا چه میکنند؟
۲- اگر چنین خبری صحت داشته باشد، در اینصورت چگونه میتوان هرودوت را مورخی دروغپرداز نامید و این اظهارات او را دروغ خواند که مدعی نابودی ارتش ایران در غرب مصر شده بود؟ یا باید چنین خبری نادرست باشد و یا سخن هرودوت درست بوده باشد و جمع این دو ممکن نیست.
در نتیجه پیشنهاد میکنم که دولتیان و وطنپرستان باورمند به این خبر، پیش از اینکه کسانی مدعی مجعول بودن کتیبههای داریوش، تجاوز ایرانیان به کشورهای دیگر و دروغگو خواندن مورخان شوند، و مجبور به راهاندازی طومار و پتیشن و بساط نخنما شدهٔ توهینیابی شوند، پاسخهای خود را پیشاپیش آماده کنند.
در همین زمینه:
اندر حکایت کشف بازماندههای ارتش کمبوجیه در مصر (گفتار حاضر)
ماجرای ارتش کمبوجیه: سوءاستفاده دیگری از عاطفه مردم
مناظره با سخنگوی سازمان میراث فرهنگی
ادعاهای تخیلی تازه سازمان میراث فرهنگی در باره منشور کورش و کتیبه داریوش و ارتش کمبوجیه
عاقبت ماجرای ارتش کمبوجیه پس از دو سال انتشار اخبار مجعولگفتگو با آقای فرزاد جوادی، بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه: خوش باوری ما ایرانیان
گفتگو با آقای نادر صدیقی، رادیو فردا: قصهٔ کشف بازماندههای ارتش کمبوجیه، نمونه دیگری از بهرهکشی و بازی با عاطفه مردم.
گفتگو و گزارش خانم مریم افشنگ، بیبیسی فارسی: ارتش کمبوجیه در مصر، کشف باستانشناسی یا خبر نادرست؟
گفتگو با آقای مهرداد قاسمفر، رادیو فردا: بجای اخبار جعلی، باستانشناسی ویرانشدهٔ ایران را دریابید
مناظره با سخنگو و مشاور سازمان میراث فرهنگی کشور، رادیو گفتگو: ادعای کشف بقایای سربازان هخامنشی در مصر
گزارش خانم سحر بیاتی، روزنامه همشهری: ارتشی بود، ارتشی نبود
گزارش سایت انتخاب: ماجرای آوردن ارتش کمبوجیه به ایران به کجا رسید؟
گزارش روزنامه قدس: سرانجام بازگشت ارتش کمبوجیه از مصر
گفتگو با خانم لیدا پرچمی، بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه: انتقاد از سازمان میراث فرهنگی و موزه بریتانیا
گزارشی به خواست خانم فاطمه علیاصغر، روزنامه شرق: ماجرای مجعول ارتش کمبوجیهترجمه و بازتاب گزارشها و گفتگوهای نگارنده در رسانههای انگلیسیزبان:
Yahoo News | Little About | CHN Press | Antonio Lombatti | Tehran Times | New Kerala | News Track | Top News | Thaindian News