شاپور ساسانی و به آتش کشیدن شهرها
شاپور یکم ساسانی در کتیبه مشهور خود بر دیوار کعبه زرتشت در نقشرستم آورده است: «در حران نبردی بزرگ بین ما و والرین قیصر روم در گرفت. ما آنان را بزدیم و قیصر را اسیر کردیم و او را به پارس بردیم. ما شهرهای سوریه و کیلیکیه و کاپادوکیه را در آتش سوزاندیم و ویران نمودیم و غارت کردیم. پس آنگاه به میمنت این پیروزی آتشکدهها نشاندیم و موبدان را مورد لطف و عنایت خود قرار دادیم».
در سنگنگاره غلبه شاپور یکم ساسانی بر کیلیکیه که در تنگ چوگان بیشاپور واقع است، سپاهیان سوارهنظام شاپور در پشت سر او ایستادهاند. مردی در زیر سُم اسب او لگدمال شده و مرد دیگری در حال تضرع و استغاثه است. دیگران در حال حمل و تسلیم غنائم جنگی به شاپور هستند. شاپور در کتیبه خود در نقشرستم از به آتش کشیدن خانه همین مردم یاد کرده است.
عریان، سعید، راهنمای کتیبههای ایرانی میانه، تهران، ۱۳۸۲، صفحه ۷۰ تا ۷۳
بخش از سنگنگاره غلبه شاپور یکم ساسانی بر کیلیکیه، تنگ چوگان، بیشاپور
شاپور ساسانی و به اسارت گرفتن مردم ۳۶ شهر
شاپور یکم ساسانی در کتیبه مشهور خود بر دیوار کعبه زرتشت در نقشرستم و پس از آنکه به صراحت به آتش کشیدن و ویران کردن و غارت کردن چند شهر را روایت کرده، با ذکر دقیق نام شهرها و شهرستانهای کشورهای دیگر، گزارش داده که مردم عادی ۳۶ شهر را به اسارت گرفته و با خود به ایرانشهر آورده است. او همچنین گفته است: «برای اینکه آیندگان میزان نامآوری و دلیری ما را بدانند، فقط همینها را نوشتیم و بسیاری دیگر را ننوشتیم». او همچنین فرمان داده است تا به پاس این پیروزیهایی که اهورامزدا نصیب او کرده، هزار گوسفند را در آتشکده برایش قربانی کنند و این کار را با قربانی کردن یک گوسفند در هر روز تکرار کنند. این گزارشی صریح و دست اول از زبان شخص پادشاه است که همچون گزارش داریوش از قتلعام ۱۲۰.۰۰۰ نفر در یکسال(+)، دچار هیچ تحریف یا استنباط ثانوی نشده است. گمان نمیرود که هیچ سپاه مهاجمی و حتی مغولان دست به چنین کاری یازیده باشند یا لااقل نگارنده از آن بیاطلاع است.
برای آگاهی بیشتر از جمله بنگرید به: عریان، سعید، راهنمای کتیبههای ایرانی میانه، تهران، ۱۳۸۲، صفحه ۷۰ تا ۷۳؛ سامی، علی، ترجمه کتیبه مفصل شاپور اول ساسانی اطراف کعبه زرتشت در نقشرستم، مجله گزارشهای باستانشناسی، اسفند ۱۳۳۸.