چارتاقی خیرآباد در نزدیکی شهرستان بهبهان قرار دارد و برای رسیدن با این بنا میباید حدود ۲۵ کیلومتر در راه بهبهان به دوگنبدان (گچساران) پیش رفت و آنگاه به راهی فرعی در سمت چپ جاده پیچید که بسوی روستای خیرآباد علیا میرود. پس از پشت سر نهادن حدود ۱۰ کیلومتر از این راه، چارتاقی در کنار چپ جاده دیده میشود و رودخانه بسیار زلال و خروشان خیرآباد به همراه بازماندههای پلی باستانی، در مجاورت آن قرار دارند.
اندازههای چارتاقی خیرآباد اندکی کوچکتر از چارتاقی نیاسر و طول هر ضلع آن ۱۱ متر و مساحت قاعده آن حدود ۱۲۰ متر مربع است. گنبد این بنا فروریخته اما تمامی پایههای چهارگانه آن برجای هستند و تنها آسیبدیدگیهایی در بدنه آن دیده میشود که تا اندازهای مرمت شدهاند.
این چارتاقی بنای منفردی است که به هیچ شهر یا روستایی نزدیک نیست و درست در امتداد پل باستانی خیرآباد که دو سوی دره بزرگ و عمیق رود را به یکدیگر متصل میکرده است، قرار دارد.
چارتاقی خیرآباد، بهبهان
ویژگیهای گاهسنجی و تقویمی طراحی شده برای این تقویم آفتابی جالب و استثنایی است. طراحی تقویمی چارتاقی خیرآباد با دیگر چارتاقیهای ایران متفاوت است و محور اصلی آن رو به جایگاه طلوع خورشید در انقلاب زمستانی دارد. در نتیجه پرتوهای خورشید بامدادی در آغاز فصل زمستان در امتداد محور بنا میتابند و امتداد خطوط همگی سایهها در بیرون و درون بنا با یکدیگر موازی هستند. برای تشخیص اعتدالین (آغاز بهار و پاییز) و نیز انقلاب تابستانی، خطدیدهای سهگانهای طراحی و بکار بسته شده است که نمونه آنرا تنها در همین بنا دیدهام. بطوریکه فرارسیدن بهار، تابستان و پاییز را میتوان همانگونه که در نقشه دیده میشود، از سه خط دید توأمان و جداگانه در این چارتاقی نظاره کرد.