Skip to content
 

دوره آموزشی اخترباستان‌شناسی و انسان در ایران

صفحه اصلی و راهنمای مطالب موجود در باره چارتاقی‌ها

دوره آموزشی اخترباستان‌شناسی و انسان در ایران شامل دو کلاس زیر است که طی هشت جلسه فشرده بصورت تدریس خصوصی ارائه می‌گردد:

اخترباستان‌شناسی و بناهای خورشیدی: معماری کیهانی و جهت‌گیری‌های خورشیدی در بناهای باستانی و ساختارهای چلیپایی و چهارطاقی، تجسم زمینی هندسه آسمانی، نظام‌های تقویمی و زمان‌سنجی، علوم کهن کیهانی، اسطوره‌ها و آیین‌ها و جشن‌های گیتایی، آثار هنری و نقش و نگارهای نجومی باستانی، تأثیرات نجومی و باورهای کیهانی در فرهنگ مردم و متون ادبی و کتیبه‌ها و سنگ‌نگاره‌های کهن و خط‌های آغازین.

انسان در ایران: سرگذشت انسان و پیدایش تمدن در ایران، باستان‌شناسی شاهنامه، درآمدی بر شکل‌گیری مناسبات مدنی جوامع باستان، پیدایش و دوام سلطه‌گری و بهره‌کشی از انسان، باستان‌شناسی و تاریخ‌نگاری انسان‌گرا، باستان‌شناسی تقلب، رنج‌های بشری، نگاهی به گذشته و چشم‌اندازی به آینده ایران، و گفتارهای عمومی پیرامون ایران‌شناسی و مطالعات ایرانی.

برگزاری دوره آموزشی اخترباستان‌شناسی و بناهای تقویمی ایران

۸ اردیبهشت ۱۳۸۸

همزمان با هفته جهانی نجوم، یک دوره پنج روزه آموزشی برای آشنایی مقدماتی با اخترباستان‌شناسی در تالار کاخ سعدآباد برگزار می‌شود. این کارگاه از روز شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۸ آغاز می‌شود و در روز ۱۶ اردیبهشت پایان می‌پذیرد. ساعت برگزاری نشست‌ها از ۹ بامداد به مدت چهار ساعت خواهد بود.

آموزش اختر باستان شناسی در سعد آباد

خلاصه برنامه

دوره آموزشی اخترباستان شناسی و بناهای تقویمی ایران با تدریس رضا مرادی غیاث آبادی.

شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۸ تا چهارشنبه ۱۶ اردیبهشت، از ساعت ۹ تا ۱۳.

روز نخست (۱۲ اردیبهشت): در باره اختر باستان شناسی
روز دوم (۱۳ اردیبهشت): بناهای تقویمی و چارتاقی‌های ایران
روز سوم (۱۴ اردیبهشت): نگاره‌های نجومی باستانی
روز چهارم (۱۵ اردیبهشت): باورهای کیهانی در فرهنگ مردم و متون کهن
روز پنجم (۱۶ اردیبهشت): پرسش و پاسخ و برگزاری امتحان پایان دوره برای شرکت‌کنندگان موظف در آموزش ضمن خدمت.

نشانی: تهران، تجریش، کاخ سعدآباد، تالار سینمای کاخ سفید.

سمینار جایگاه سیستان در اخترشناسی جهان باستان

۱۲ بهمن ۱۳۹۰

سمینار و کارگاه آموزشی «جایگاه سیستان در اخترشناسی جهان باستان».
دانشگاه زابل، رصدخانه ابوسعید سجزی
شنبه ۱۵ بهمن تا دوشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۰
با سخنرانی: دکتر محمد فرهاد رحیمی، دکتر بهرام خالصه، دکتر جمشید قنبری (رئیس انجمن نجوم ایران) و این نگارنده.

سرزمین نیمروز یا سیستان همراه با زابل و دریاچه هامون و کوه خواجه، پیوندی عمیق و دیرینه با اخترشناسی و گاهشماری‌های ایرانی دارد. بسیاری از مفاهیم امروزی در دانش‌های نجوم، تقویم و جغرافیا، خاستگاهی در تاریخ علم این سرزمین کهن دارد. سیستان سرزمین میانگاه جهان باستان، رصدخانه نیمروز، محل عبور خط نیمروزان و مبدأ زمان‌سنجی و زمین‌پیمایی، سرزمین پیدایش برخی از گاهشماری‌های ایرانی، سرزمین ابوسعید سجزی و وارزمهر، و بخصوص سرزمین «زال» و «زروان» است که هر دو ریشه و پیوندی ناگسستنی با سیستان دارند.

در دوران معاصر، کوتاهی‌های بسیاری در زمینه توجه و پاسداشت و معرفی این یادمان‌های کهن و پرافتخار تاریخ علم ایران شده و بخصوص با سکوت دائمی و تأسف‌‌بر‌انگیز مجامع باستان‌شناسی و اخترشناسی روبرو بوده است.

اکنون جای خوشنودی است که دانشگاه زابل تصمیم بر آن گرفته تا این سکوت طولانی را پایان بخشد و با برگزاری یک‌سری کارگاه‌ها و سمینارها، کوششی برای زنده نگاهداشتن جایگاه ممتاز سیستان در تاریخ علم ایران به عمل بیاورد.

همچنین بنگرید به:

کنگره باستان‌شناسی هلیل‌رود

web analytics